Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
zic zac Waldii Waldii (5920 niezalogowanych)
7 Postów
Nygus pl
(nygus)
Wiking
jak mozna bez znajomosci jezyka dojsc na przyzwoite stanowisko w konkretnej firmie chyba w firmie dla nie mowiacych gdzie sie posluguje jezykiem migowym heh...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów

(Marcin Zwierzchowski)
Wiking
A ja się zgadzam z Sethurem w pełni. Miałem okazję pracować już w 4 miejscach w Norwegii. Przez ten czas trafiły mi się 2 dziwne oferty pracy. Jedna była od pośrednika, który proponował stawkę niemal o połowę miejszą niż jest normalnie - nie przyjąłem tej oferty mimo, że siedziałem wtedy w PL i zarabiałem 1400zł na rękę. Potem po roku pobytu w NO trafiłem do pracodawcy, który jak się potem okazało zatrudniał w 80% rumunów i bułgarów. W ciągu tygodnia okazało się, że warunki jakie proponował mają się nijak do rzeczywistości. Przez tydzień nie dostałem również kontraktu mimo, że był mi codziennie obiecywany. Po tych 7 dniach spakowałem się i podziękowałem za "współpracę" - tracąc tylko (lub aż) tydzień pracy. Wyszedłem z założenia, że lepiej teraz stracić tydzień niż potem duuużo więcej. A ludzie którzy tam pracowali po prostu bali się odezwać żeby nie stracić pracy. Ja stwierdziłem, że jak mam być murzynem to wolę być we własnym kraju, gdzie mogę przynajmniej być murzynem wśród swoich.
Konkludując - Sethur ma rację; jak ktoś się daje to niech się nie dziwi że tak ma. Uczciwi pracodawcy nie proponują dziwnych układów i dają się poznać najdalej po miesiącu pracy (oczywiście nie jest to regułą ale ma zastosowanie do większości przypadków).
Co do znajomości języka to już w ogóle się nie będę wypowiadał ale niestety większość rodaków tutaj to ignoranci i tylko płaczą, że ich wszędzie chcą oszukać - jesteście w innym kraju więc UCZCIE się języka (sami, od znajomych, z książek, na kursach które są stosunkowo niedrogie etc.). To nie jest kara - to jest wymóg funkcjonowania. To jest w waszym interesie!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Marcin Zwierzchowski napisał:
Po tych 7 dniach spakowałem się i podziękowałem za "współpracę" - tracąc tylko (lub aż) tydzień
no i chwała
ale są tu i takie imbecyle, co to nawet potrafią być dumni z tego, że przebywają po kilka, kilkanaście lat w miejscu, które im się całkowicie nie podoba i nie odpowiada, zamiast wypie.. z powrotem do Polski
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
mariusz cgd napisał:
jak mozna bez znajomosci jezyka dojsc na przyzwoite stanowisko w konkretnej firmie chyba w firmie dla nie mowiacych gdzie sie posluguje jezykiem migowym heh...

Oj, zdziwilbys sie heh..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Sethur napisał:

Ech... i jak zwykle o dupe sie dyskusja z toba rozbija..:/

a bo już nie chciało mi się o głowie, w tym wypadku twojej i jej zawartości
w temacie robienia kariery w firmach, bądź zakładania własnych bez możliwości porozumienia się w piśmie, bądź mowie z otoczeniem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(szynkar)
Wiking
troche bzdura
jak ktos jest lewy i daje soba pomiatac bo boi sie ze straci prace na legalu to jego sprawa
reklama widze szkol jezykowych ida wakacje i maja mniej klijentow?
prawie kazdy polak zna dobzre zasady i przepisy bo o tym sie mowi na kazdym forum, na kazdej imprezie itd
wiekszosc ludzi sie cieszy ze ma prace na legalu zlapalo pana boga na nogi i trzyma sie koryta jak pan donald T. z ojczyzny naszej!
napewno ci jezyk nie pomoze w otrzymaniu "feriepangi" albo nadgodzin
jak ci nie placili to placic nie beda dalej
jak sie nie upomnisz nie postraszysz to cale zycie beda cie w pupke kopac- to jest oczywista oczywistosc ze wiaze sie to z ryzykiem straty pracy
jak jestes zaradny/a masz w lepetynie poukladane i jeszce ci dobrze z oczu patrzy to prace dostaniesz zawsze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
jasta102 napisał:
Sethur napisał:

Ech... i jak zwykle o dupe sie dyskusja z toba rozbija..:/

a bo już nie chciało mi się o głowie, w tym wypadku twojej i jej zawartości
w temacie robienia kariery w firmach, bądź zakładania własnych bez możliwości porozumienia się w piśmie, bądź mowie z otoczeniem

Jasta, cep potrafilbys uproscic.. Milego zycia w pudelku..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
Jasta> czy ja cie nie prosiłem,zebys przestał w zyłe dawac i wciagac do gówno??!!!
Poprostu tu pracuje i zarabiam pieniadze na lepsza przyszłosc mojej córki? czy według ciebie, mam obowiazek lubic,kochac i szanowac ten kraj za to??
Nic nie dostaje za darmo,poniewaz ciezko pracuje, niejednokrotnie 15h/dziennie,wiec nie sądze zebym musiał jakos specjalnie sie odwzajemniac i lizac dupe ciemnym norkom! Daje z siebie to co najlepsze i najcenniejsze-poswiecenie i oddanie pracy w 100%.....
prosty układ> ciezkie pieniadze,za ciezką prace!
AAAAAAAA co do jezyka: to nie znam norweskiego, znac nie zamierzam i wcale mi to nie przeszkadza zarabiac ponad 500.000 nok brutto rocznie+ferjepenger+zwrot podatku(niemały)!
Mam tez bardzo powazna pozycje w swojej firmie,spory szacunek i uznanie!
Takze masz przykład,ze jezyk wcale nie MUSI byc kluczem,choc czesto jednak nim jest.....
ps: ciekaw jestem czy ty po roku tak pieknie i płynnie mówiłes po norwesku i byłes tak samodzielny,jak wymagasz tego od innych.....
Gwoli scisłosci: nie jestem z tymi co daja sie "dymac",ale karcic tez nie zamierzam,bo zycie codzienne samo to uczyni.....
Poza tym ja podczas swojej kariery tez musiałem dochodzic swoim praw/pieniedzy w tutejszym sądzie,kiedy moja firma bankrutowala, a szefcio nie odbierał tlf,podczas gdy był mi winny 180tys......
Na szczescie sie udało je odzyskac i to tez bez znajomosci jezyka: )
Uprzedzajac, nie zapłaciłem ani nok za sąd,adwokata,itd.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(szynkar)
Wiking
manius brawo !!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
podpisuje sie pod mankiem w 100%,
jasta a ty przestan ludzi baranie do polski wyrzucac bo sam u siebie nie jestes,a jak cie obecnosc rodakow drazni to co robisz na tej stronie,na norkowych chatach sobie klikaj. cooo no ale to wlasnie trzeba by troche po norkowemu klikac poligloto.tez jak maniek ledwo mowie i rozumie,ale przyjechalem tu zarobic i spadac,pol banki rocznie bez jezyka i zapier...lu od switu do nocy, owszem troche nadgodzin musi byc.jestem tu juz kilka lat i zauwazylem jedna zaleznosc ze z im wiekszej dziury w polsce sie ktos wyrwal tym cudowniejsza ta norwegia nawet jak go w d... rabia to taki piekny i cudowny krai mleko i miod.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok